کاغذ دیواری
برای زیباسازی فضای داخلی خانه و دکوراسیون داخلی، موارد گوناگونی را میتوان مورد توجه قرارداد. یکی از مهمترین موارد در زیبایی و جذابیت فضای داخلی، کاغذ دیواری است. همان طور که مبلها، پردهها، رنگ آمیزی وسایل و نحوه چینش آنها در خانه، جلوه متفاوتی ایجاد میکنند، کاغذ دیواری نیز نقشی غیرقابل انکاری در این زمینه دارد.
برای پوشاندن سطح دیوار خانه، دفتر کار، اداره و هر جای دیگری میتوان از موارد متعددی استفاده کرد. اما کاغذ دیواری بدون شک یکی از بهترین ابزارها برای این هدف به شمار میآید. کاغذ دیواریها دارای تنوع در رنگ بندی و طرح هستند، قیمت مناسبی دارند و استفاده از آنها مقرون به صرفه است. علاوه بر همه اینها، کاغذ دیواریها به راحتی میتوانند جدا شوند.
در ادامه این مطلب توضیحات بیشتری در مورد کاغذ دیواری ارائه میشود. اینکه کاغذ دیواری چه انواعی دارد؟ قیمت کاغذ دیواری چگونه محاسبه میشوند؟ تاریخچه مصرف کاغذ دیواری به کجا بر میگردد؟ و…
مقدمهای بر کاغذ دیواری
کاغذهای دیواری محصولاتی هستند که جهت پوشش سطح داخلی دیوارها در خانه، اداره و… استفاده میشوند و جنبه تزیینی دارند. کاغذ دیواری یکی از عوامل مهم در زیبایی فضای داخلی ساختمان و دکوراسیون داخلی محسوب میشود.
کاغذ دیواری به دیوار چسبانده میشود و میتوان آن را با روشهای خاصی نیز از دیوار جدا کرد. امروزه انواع مختلفی از کاغذهای دیواری تولید میشوند؛ تنوع در تولید این مواد و نوآوریهایی که در این زمینه صورت گرفته، کاغذ دیواری را به یکی از بهترین گزینهها برای پوشش داخلی خانه تبدیل کرده است.
لازم به ذکر است اگرچه اسم این کالا، «کاغذ دیواری» است اما لزوماً جنس آن از کاغذ و سلولز نیست. در ادامه و در بخش انواع کاغذ دیواری به توضیح بیشتری در این زمینه خواهیم پرداخت.
انواع کاغذ دیواری
همان طور که پیش از این گفته شد، عبارت «کاغذ دیواری» لزوماً به معنای آن نیست که در ساخت این محصول، از کاغذ استفاده شده است. کاغذهای دیواری انواع گوناگونی دارند و از اجناس مختلفی ساخته میشوند. نمونههایی از مهمترین انواع کاغذهای دیواری عبارتند از:
- کاغذ دیواری کاغذی:
اولین نوع کاغذهای دیواری که مورد بحث قرار میگیرد، کاغذ دیواری کاغذی است. این اجناس که از سادهترین انواع کاغذ دیواری به شمار میآیند، بسیار نازک هستند. هم چنین امکان شستشوی آنها وجود ندارد و آسیب پذیریشان بالاست. به این معنا که به راحتی فرسوده و پاره میشوند.
عمر این نوع از کاغذهای دیواری حداکثر 2 سال است و مزیت اصلی آن قیمت پایین و ارزان بودن آن است. با توجه به آسیب پذیری بالای این نوع، بهتر است در مکانهایی مانند اتاق کودکان یا خانههایی که چندین فرزند دارند استفاده نشود.
- کاغذ دیواری نانو:
همان طور که از اسم آن مشخص است، در تولید و طراحی این اجناس از فناوری نانو استفاده میشود. این نوع کاغذهای دیواری جز بهترین و مرغوبترین انواع به شمار میآیند؛ چرا که مزیتهای متعددی دارند.
کاغذهای تولید شده با نانو دارای استحکام بالا بوده و دوام زیادی دارند. به سادگی آسیب نمیپذیرند و تا حد زیادی ضد خش هم هستند. هم چنین این اجناس، قابلیت شست و شو دارند. این نکته یک مزیت مهم به حساب میآید؛ مخصوصاً برای آن دسته از مشتریانی که تاکید بر امکان شستشوی کاغذ دارند یا میخواهند از محصول در اتاق کودک استفاده کنند.
اما علاوه بر همه اینها، این دسته از محصولات، به دلیل استفاده از فناوری نانو، ضد دوده هستند و به راحتی کثیف نمیشوند. هم چنین کاغذهای دیواری نانو، در برابر آفتاب مقاوم بوده و به عنوان عایق صدا و گرما نیز عمل میکنند. همین باعث میشود این نوع محصولات فراتر از یک کاغذ دیواری صرف باشد. البته عیب این نوع در قیمت بالای آن است که استفاده از آن را برای همه اقشار مقرون به صرفه نمیکند.
- کاغذ دیواریهای PVC با روکش:
یکی دیگر از انواع مرغوب، کاغذهای دیواری تولید شده از پلی وینیل کلراید یا PVC با روکشهای وینیل هستند. محصولاتی که از این دسته هستند، مقاومت و استحکام بالایی دارند و ضد لک و آسیب محسوب میشوند. علاوه بر آن، این محصولات قابل شست و شو هم هستند. همه این ویژگیها در کنار هم باعث میشوند این نوع کاغذهای دیواری، گزینه مناسبی برای استفاده در اتاق کودک باشند.
این دسته از کاغذها دوام طولانی مدت دارند و میتوان از آنها چندین و چند سال استفاده کرد. یکی دیگر از مزیتهای این نوع کاغذها، تولید آنها به صورت گسترده و در ابعاد گوناگون است. این ویژگی باعث میشود مشتری حق انتخاب گستردهای داشته باشد.
این نوع کاغذها با روکشهای مختلف تولید میشوند. روکشهای به کار گرفته شده در آنها نیز انواع گوناگونی دارند.
برای مثال آن دسته از محصولاتی که با روکش وینیل ساخته میشوند، برای اکثر فضاهای مورد استفاده، مناسب هستند. ویژگی دیگر آنها مقاومت بالا در برابر رطوبت و چربی است که باعث میشود این نوع کاغذها برای استفاده از فضایی مانند آشپزخانه هم گزینه مناسبی باشند.
- کاغذ دیواری دارای بافت:
در تولید این نوع کاغذهای دیواری، از پارچه و مخمل نیز استفاده شده است. به همین دلیل به آنها، «مخملی» نیز می گویند. بافت اصلی این نوع اجناس از پی وی سی است و در ساختار آن از پارچه و مخمل نیز استفاده میشود. این دسته از محصولات دارای نقش و نگار و طرحهای مخصوصی هستند؛ اما یکی از ویژگیهای نامطلوب آن، عدم قابلیت شست و شو است. دلیل آن نیز وجود تکههای پارچهای در ساختار محصول است.
این نوع از کاغذهای دیواری با طرحها و نقش و نگارهای خاصی که دارند، جلوه و زیبایی خاصی به محیط داخلی و فضای داخل خانه میبخشند. به همین دلیل برای فضاهایی مانند اتاق پذیرایی یا اتاق نشیمن که در آن مبلمان منزل قرار دارند، گزینه مناسبی هستند. هم چنین یکی دیگر از موارد کاربرد این دسته از محصولات، فضاهای با طراحی داخلی لوکس و تجملی است.
- کاغذ دیواری طبیعی:
از گران قیمتترین انواع کاغذ دیواری، کاغذ دیواریهایی هستند که با استفاده از الیاف طبیعی تولید میشوند. جالب است بدانید که در ساختار این کاغذها چوب طبیعی مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع کاغذها مزیتها و ویژگیهای مثبت بسیاری دارند. از جمله این که ضد حساسیت هستند، میتوان آنها را شست، با طبیعت کاملاً سازگار هستند و مقاومت بالایی در برابر آسیب دارند.
این محصولات، با جنس و ساختار مخصوص خود باعث میشوند به نوعی احساس حضور در طبیعت برای انسان تداعی شود و این موضوع، استفاده از آن برای فضای داخلی خانه را بسیار جذاب و دلنشین میکند. تنها عیب آن این است که این دسته از کاغذها، قیمت بسیار زیادی دارند و به راحتی یافت نمیشوند. به همین دلیل است که کمتر آنها را میتوان در فضاهای گوناگون مشاهده کرد.
- کاغذ دیواری سه بعدی:
از محبوبترین انواع کاغذهای دیواری، این دسته از کاغذها هستند که از فاصله چند متری نیز کاملاً برجسته به نظر میرسند. در واقع طراحی اشکال روی این کاغذها به گونهای است که دارای ترکیبی طبیعی از نور و سایه بوده و به همین دلیل سطح آن سه بعدی و برجسته به نظر میرسد.
کاغذهای دیواری سه بعدی بسیار محبوب هستند و در طرحهای مختلفی تولید میشوند. هم چنین قابلیت شستشو دارند که این نکته، آنها را به گزینهای مناسب برای تزیین فضای داخلی اتاق کودکان تبدیل میکند. با استفاده از نورپردازی و چینش مناسب لوازم داخل ساختمان، میتوان جلوه و زیبایی این نوع کاغذها را چندین برابر کرد.
قیمت کاغذ دیواری
کاغذهای دیواری معمولاً به صورت رول یا متری به فروش میرسند. باید تاکید کنیم عوامل مختلفی در محاسبه قیمت کاغذهای دیواری نقش دارند. یکی از اصلیترین عوامل تاثیرگذار در قیمت کاغذ دیواری، جنس آن است. همان طور که گفته شد، کاغذهای دیواری کاغذی، از تمامی مدلهای این محصول، ارزان قیمتتر هستند و هزینه کمتری لازم دارند. کاغذهای بافت دار و کاغذهای ساخته شده از PVC قیمت بالاتری دارند که بستگی به مواد به کار رفته در آنها و طرح و نقشی که دارند، متغیر است.
هم چنین بخشی از هزینه مربوط به کاغذ دیواری، هزینه نصب آن است. نصب انواع مختلف کاغذ روشهای گوناگونی دارد که بستگی به سختی و دشواریشان، در تعیین قیمت نهایی موثرند.
یکی از اشکال رایج تولید و فروش کاغذ دیواری، رول است. کاغذهای دیواری در ابعاد مشخصی تولید میشوند. مثلاً 53 سانتی متر عرض در 10 متر طول، یا 70 سانتی متر عرض در 10 متر طول. برای محاسبه قیمت کاغذ دیواری نصبی روی دیوار، باید ابتدا مساحت کل دیوار را محاسبه کرد و با آن میزان کاغذ لازم برای پوشش را به دست آورد. سپس با توجه به قیمت اجناس مختلف موجود، میتوان قیمت نهایی را محاسبه نمود.
تاریخچه کاغذ دیواری
در بخش پایانی، میخواهیم شما را با تاریخچه این محصول آشنا کنیم و برایتان شرح دهیم که کاغذ دیواری از کجا رواج پیدا کرد تا امروزه در دسترس ما قرار بگیرد.
بنابر روایت منابع تاریخی، اولین گروهی که از کاغذ استفاده کردند، چینیها بودند. چینیها کاغذ را اختراع کرده و از نوع مخصوصی از کاغذ برای پوشاندن سطوح داخلی دیوارهای خانه خود استفاده میکردند. به تدریج این دانش به مسلمانان و اعراب و پس از آن به اروپا منتقل شده است.
کاغذهای دیواری در ابتدا بیشتر برای افراد متمول و هنردوست کاربرد داشت و طبقه اشرافی جامعه مصرف کنندگان اصلی کاغذ دیواری به شمار میرفتند. البته رفته رفته و به تدریج، طبقه نیمه مرفه و متوسط جامعه نیز به استفاده از کاغذهای دیواری برای تزیین داخل خانه خود روی آوردند. یکی از موارد اصلی استفاده از کاغذ دیواری در اروپا، تزیین فضای کلسیاها بود.
در اروپا اصلیترین مرکز تولید و استفاده از کاغذهای دیواری، بریتانیا بود. با گذشت زمان و توسعه ابزارها و پیشرفت صنعت، تولید کاغذ دیواری بیش از پیش شدت رواج یافت و همین موجب کاهش قیمت آن شد. در نتیجه حتی اقشار سطح پایین و کم درآمد از جمله کارگرها نیز به جمع مشتریان کاغذ دیواری افزوده شدند.
تاریخچه استفاده از کاغذ دیواری در ایران به قاجاریه باز میگردد. ناصرالدین شاه قاجار برای اولین بار از کاغذ دیواری در تزیین فضای داخلی کاخ گلستان استفاده کرد. تا سالهای طولانی کاغذ دیواری در کاخها و عمارت ها و برای اقشار مرفه و اشرافی کاربرد داشت. اما به تدریج استفاده از این محصولات در ایران رواج یافت.
جمع بندی
کاغذهای دیواری جز پرکاربردترین اجزا در طراحی و زیباسازی فضای داخلی ساختمان هستند. کاربرد گسترده این محصولات در سطوح داخلی دیوارهای خانهها، ادارات، دفاتر کار، شرکتها و… کاغذ دیواری را به یکی از مهمترین عناصر در طراحی دکوراسیون داخلی تبدیل کرده است.
این محصولات ابتدا در چین تولید و به کار گرفته شدند و به تدریج در سراسر دنیا مورد استفاده قرار گرفتند. با گذشت زمان و پیشرفت صنعت، کاغذهای دیواری برای تقریباً همه اقشار جامعه قابل استفاده شد و امروزه مصارف گوناگونی دارد.
کاغذ دیواری انواع مختلفی دارد که هر یک دارای ویژگیها، مزایا و معایب خود هستند. از جمله کاغذهای دیواری کاغذی، بافت دار (مخملی)، طبیعی و کاغذهای سه بعدی را می توان نام برد.
در این مقاله تلاش کردیم تا اطلاعات دقیقی در خصوص کاغذ دیواری، انواع، قیمت و تاریخچه آن به شما ارائه دهیم تا اگر قصد خرید این محصول را دارید، با اطلاعات دقیق اقدام به خربد و نصب آن نمایید.